سفارش تبلیغ
صبا ویژن

ویژگی های صدای / ل /:

صدای / ل / در زبان فارسی به میزان 35 تا 40 درصد در گفتار پیوسته به کار می رود.

معمولاً در سن 2 تا 3 سالگی توسط یک کودک با توانایی ذهنی و جسمی طبیعی آموخته می شود،

به عبارت دیگر یک کودک عادی با توجه کردن به گفتار بزرگسالان

و گاهی هم سن و سالانش و مقایسه گفتار خود با آنها این صدا را به طور طبیعی یاد می گیرد.

جایگاه ایجاد صدای / ل / در اندامهای گویایی :

زبان انسان با جابجاشدن در موقعیت های مختلف حفره دهان

کیفیت آوایی صدای خامی را که از حنجره خارج می شود را تغییر داده

و به صداهای مختلف گفتاری تبدیل می کند.


برای ایجاد صدای / ل / زبان با بالارفتن و قرارگرفتن پشت دندانهای پیشین بالا این صدا را تولید می کند.

نکته: نوک زبان روی لثه پشت دندانهای پیشین تماس پیدا می کند و کناره های زبان تماسی ندارد. بدلیل اینکه هنگام ایجاد صدای / ل / تارهای صوتی در حنجره می لرزد، حنجره را به لرزش وامی­دارد که این ویژگی با لمس کردن گلو قابل درک است. در اصطلاح گفتاردرمانی به این ویژگی صداها واکداری می گویند.

نکته های کلیدی در آموزش صدای / ل / به کودکان :

ü       بدلیل اینکه صدای / ل / از صداهایی است که در جلوی دهان ایجاد می شود، ابتدا باید با اغراق آمیز بیان کردن این صدا به تنهایی یا در هجاهای ساده آنرا به کودک آموزش دهیم. مثلاً : (لا لَ).

ü       چنانچه کودک قادر به پیداکردن جایگاه صحیح زبان نبود، ابتدا باید به مدت چندین هفته به آرامی و با جلب حمایت و همکاری کودک با استفاده از قاشقک چوبی (آبسلانگ) نوک زبان و پشت دندانهای پیشین بالا (لثه) را لمس کنید تا کم کم حس این دو ناحیه تقویت شود.

ü       آموزش هر صدایی ابتدا باید توسط گفتار درمانگر انجام شود و سپس والدین تمرینات تکمیلی را در منزل انجام دهند.

ویژگی های صدای / ر /:

صدای / ر / در زبان فارسی به میزان 50 درصد در گفتار پیوسته به کار می رود. معمولاً در سن 3 و    4 سالگی شکل می گیرد. (در کودکان با توانایی ذهنی و جسمی طبیعی)

جایگاه ایجاد صدای / ر / در اندامهای گویایی:

جایگاه ایجاد صدای / ر / شبیه صدای / ل / است اما نحوه ی ایجاد صدا کاملاً متفاوت می باشد. در هنگام ایجاد صدای / ر / نوک زبان پشت دندانهای پیشین بالا قرار می گیرد و با خروج هوای حنجره نوک زبان به حالت لرزشی تکان می خورد و تماس های بسیار سریع و کوتاهی با لثه ایجاد می کند، کناره های زبان به دندانهای آسیای بالا از دو طرف تماس دارد و ثابت است؛ اما در هنگام ایجاد صدای / ل / نوک زبان با لثه پشت دندانهای پیشین بالا تماس ثابت و محکمی دارد اما کناره های زبان رها و آزاد هستند.

در هنگام ایجاد صدای / ر / تارهای صوتی در حنجره می لرزند و لرزش آنها را با قراردادن دست روی گلو می توان حس کرد؛ به عبارت دیگر صدای / ر / واکدار است.

نکته های کلیدی در آموزش صدای / ر / به کودکان :

ü       مهمترین نکته: صدای / ر / یکی از سخت ترین صداهای گفتاری است و سن وقوع آن هم شاهدی بر این ادعاست. هرچقدر آموزش از سن کمتر آغاز شود، احتمال یادگرفتن این صدا بیشتر است.




تاریخ : سه شنبه 93/9/4 | 8:38 صبح | نویسنده : محمد مراد خوش اخلاق | نظر

  • ویندوز سون | آنکولوژی | اخبار وب